Matti - työtön - Opinkeuruu

Tarinakuvat3

Kuka?
Matti on viisissäkymmenissä oleva työmies. Hänen uransa alkoi nuorena poikana apupojan hommista aikana, jolloin Suomen vienti veti ja kotimaisille puutuotteille oli kysyntää. Matti tempautui mukaan työelämään, ja hän työskenteli aina 2000 – luvun alun lamaan saakka paikallisessa puualan yrityksessä eri tehtävissä. Laman myötä yritys meni konkurssiin ja Matti jäi työttömäksi. Työnantajan ja virkamieskoneiston tarjoamat muutosturvan toimet eivät irtisanomistilanteessa pettynyttä ja ahdistunutta miestä innostaneet. Niinpä esimerkiksi tarjottu koulutus jäi tuolloin hyödyntämättä.
Irtisanomisesta on kulunut toistakymmentä vuotta. Matti on ollut mukana erilaisissa työllistämistoimenpiteissä, mutta tietä avoimille työmarkkinoille ei ole löytynyt. Jatkuva ”tempputyöllistäminen” tympii, samoin arjen yksitoikkoisuus.

Mitä kaipaa, toivoo, haluaa?
Matti kaipaa takaisin käytännön työelämään eli tarvitsee käytännössä uuden ammatin. Matti ei jaksaisi istua koulun penkillä, vaan hän oppii tekemällä ja kokeilemalla. Hän haluaa heti kiinni työhön, samalla voisi ehkä pedata myös tulevaa työpaikkaa.

Mitä mahdollisuuksia?
-    Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella
-    Oppisopimus
-    Monialakoulutus
-    Rekrykoulutus