Lähihoitajakoulutus avaa monia mahdollisuuksia - Opinkeuruu


LahihoitajakoulutusPirittan ja Terhin ammatissa on parasta ihmisten kanssa työskentely, alan monet mahdollisuudet, haastavuus ja hyvä työtilanne. Piritta valmistuu lähihoitajaksi Jyväskylän aikuisopiston Keuruun toimipisteessä tänä keväänä. Terhi on valmistunut samasta paikasta lähihoitajaksi jo vuosia sitten, mutta opiskelee nyt oppisopimuskoulutuksessa täydentäen tutkintoaan sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalla.

Molempien naisten polku tämänhetkiseen työ- ja opiskelutilanteeseen on ollut vaiheikas. Piritta kokeili nuorempana hotelli- ja ravintola-alan opintoja sekä aloitti lähihoitajaopinnot, mutta lasten saamisen myötä opinnot jäivät. Myös Terhin urapolkuun lasten saaminen vaikutti monellakin tapaa. Vasta peruskoulun päättäneenä lähihoitajaopiskelijana hän suuntautui päämäärätietoisesti lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön, mutta kotiäitiajan jälkeen Terhi alkoi kaivata jotain muuta.  Hän huomasi yllätyksekseen viihtyvänsä vanhustyössä.

Sekä Piritta että Terhi työskentelivät toisella alalla ennen paluuta lähihoitajan uralle. Mutkista huolimatta hoitoala on ollut haaveissa lapsesta asti. Aikuisena opiskelu on ollut molempien mielestä antoisaa ja motivoivaa. Kun opiskelun ja perheen yhteensovittaminen on haastanut tai opiskelutehtävistä selviytyminen huolettanut, on oma vahva motivaatio auttanut vaikeimman yli. Parasta opinnoissa on ollut onnistuminen työssä ja opinnoissa. Varsinkin oppisopimuksella opiskeleva Terhi näkee teorian välittömän yhteyden käytäntöön ja pystyy soveltamaan koulussa oppimaansa heti omalla työpaikallaan.

Perheen takia Pirittalle ja Terhille opiskelu kotipaikkakunnalla Keuruulla on ollut erityisen tärkeää. Molemmat ovat tehneet myös opintoihin liittyvät harjoittelut kotipaikkakunnallaan ja työskentelevät tälläkin hetkellä eri vanhusten palvelukodeissa Keuruulla. Piritta on tehnyt koulun loma-aikoina alan töitä ensimmäisistä harjoitteluista asti. Molempien työtilanne näyttää valoisalta myös tulevaisuudessa.

Lähihoitajan työ vaatii henkisiä ja fyysisiä voimavaroja. Alalle aikovan pitää olla fyysisesti terve, että jaksaa tehdä hoivatyötä. Toisaalta ihmisläheisessä työssä vaaditaan myös henkistä kanttia ja kiinnostusta oppia jatkuvasti uutta. Itse työssä voivat kuitenkin pärjätä hyvin erilaiset persoonat – kaikenlaisia hoitajia tarvitaan, mutta erityisesti miehiä kaivataan. Työn haastavuus ja mahdollisuus lisäkoulutukseen ovat Pirittan ja Terhin mielestä yksi alan parhaista puolista. Pirittalla onkin haaveissa vielä jossain vaiheessa jatkaa opintojaan.